Airco verwarming

Wist u dat u een airco niet alleen kunt gebruiken om te koelen, maar ook om te verwarmen? En wist u dat airco’s steeds vaker worden gebruikt als hoofd- of bijverwarming? In deze blog leest u alles over verwarmen met een airco.

Verwarmen met een airco: het kan echt!

De airco in uw auto of huis wordt doorgaans alleen gebruikt om u koel te houden in de zomer. Maar airco’s kunnen ook verwarmen. Zo’n 5 tot 10 procent van alle airco’s in Nederland wordt daadwerkelijk gebruikt voor verwarming. Dit percentage is de afgelopen jaren gestegen, doordat veel mensen de voordelen van de combinatie koelen en verwarmen inzien. Daarnaast zijn de energieprijzen flink gestegen, waardoor mensen op zoek zijn naar alternatieve verwarmingssystemen. Een airco is een goede keuze, omdat het relatief goedkoop is in aanschaf én in gebruik.

Airco verwarming gebruiken in de winter?

Airco verwarming is een goede optie om uw huis of kantoor mee te verwarmen in de winter. Bij slim gebruikt verbruikt een airco relatief minder energie dan een centrale verwarming en uw airco verwarmt een ruimte sneller dan een convector of radiator. Bovendien is airco verwarming veel schoner en gezonder dan bijvoorbeeld een gaskachel, houtkachel of centrale verwarming.

Beste airco voor hoofdverwarming?

Als u de airco als hoofdverwarming wilt gebruiken, is het verstandig om voor een airco met een hoge verwarmingscapaciteit te kiezen. Als uw airco slechts 1 kW kan verwarmen, is het namelijk niet mogelijk om hiermee een ruimte van 50 m² volledig te verwarmen. Een airco die 3 kW kan verwarmen is daar beter voor geschikt. Wel moet u dan rekening houden met een hogere aanschafprijs en een hoger verbruik.

Airco’s die 5 kW tot 9 kW vermogen hebben, zijn geschikt voor ruimten tot 100 m² – 150m² en airco’s met een capaciteit van 12 kW kunnen zelfs ruimtes verwarmen tot 200 m². Er zijn zelfs airco’s met nog meer vermogen en capaciteit, maar die worden minder vaak gebruikt als hoofdverwarming. Dit komt omdat er voor zeer grote ruimtes zoals kantoren, winkels, scholen en zorginstellingen betere verwarmingsopties beschikbaar zijn.

De beste airco voor hoofdverwarming is dus vooral de airco die het beste bij uw wensen past. Daarbij moet u kijken naar welke ruimtes u wilt verwarmen, hoe vaak u die wilt verwarmen of hoe vaak u in die ruimte bent, en wat u een behaaglijke temperatuur vindt. De airco’s die VolopGroen levert zijn er in alle soorten en maten. Als we uw wensen weten, kunnen we u het beste adviseren.

Airco als bijverwarming

Als u uw airco als verwarming gebruikt, is het niet nodig om de thermostaat van uw centrale verwarming in huis of kantoor heel hoog te zetten. Een airco die 3 kW of meer kan verwarmen, is al voldoende om een ruimte met een oppervlakte van 30 m² of 40 m² aangenaam warm te houden. Uw airco verwarmt boven snel en u bespaart energie én geld.

Ervaringen met airco verwarming

Airco verwarming is niet alleen goed voor het milieu en uw portemonnee, zeker wanneer u stroom opwekt met uw eigen zonnepanelen, maar geeft ook een aangename verwarmde lucht. Wel moet u er rekening mee houden dat de lucht uit een airco droger is dan verwarmde lucht uit een convector of radiator. Dit kan je oplossen door een airco met een humidificatie-functie te kiezen, of door regelmatig de luchtvochtigheid in huis te controleren en eventueel aan te vullen met een luchtbevochtiger.

Airco verwarming populair

Airco verwarming is tegenwoordig een populair alternatief voor centrale verwarming, gaskachels of houtkachels. Airco’s zijn niet alleen goedkoper in aanschaf en gebruik, maar airco verwarming is ook veel gezonder dan bijvoorbeeld een gaskachel, open haard of hout gestookte kachel. Airco’s zijn dus niet alleen ideaal om mee te koelen in de zomer, maar kunnen u ook helpen uw huis of kantoor te verwarmen in de winter. Airco’s zijn dus een slimme keuze! VolopGroen levert de beste airco’s die geschikt zijn voor verwarming. Bekijk de mogelijkheden op onze site of neem contact met ons op voor alle mogelijkheden!

airco verwarming