Kwaliteit zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor mensen die hun huis willen verduurzamen en energiekosten willen verlagen. Er zijn echter veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt, en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste zijn voor jouw specifieke situatie. In dit artikel zullen we kijken naar welke zonnepanelen de beste kwaliteit hebben en wat je moet weten om de juiste keuze te maken.

Hoe wordt de kwaliteit van zonnepanelen getest?

Laten we eerst kijken naar wat er precies wordt bedoeld met “kwaliteit” als het gaat om zonnepanelen. Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee we de kwaliteit van zonnepanelen kunnen beoordelen:

Efficiëntie: Hoeveel energie kan een zonnepaneel opwekken in verhouding tot zijn grootte? Hoe beter het paneel is in staat om licht om te zetten in elektriciteit, hoe efficiënter het is.

Duurzaamheid: Hoe lang zal een zonnepaneel meegaan voordat het aan vervanging toe is? De levensduur van zonnepanelen kan sterk variëren, dus het is belangrijk om te kijken naar de garantie die wordt aangeboden en hoe goed het paneel is gebouwd om te weerstaan aan externe factoren zoals weersomstandigheden.

Kosten: Natuurlijk is de prijs ook een belangrijke factor bij het kiezen van zonnepanelen. Hoewel het op de lange termijn goedkoper kan zijn om te investeren in duurdere, efficiëntere panelen, kan het moeilijk zijn om deze kosten in één keer te betalen.

Nu we weten wat we moeten zoeken in goede kwaliteit zonnepanelen, laten we eens kijken naar enkele van de beste opties op de markt.

Kwaliteitsmerken in de markt van zonnepanelen

Er zijn veel verschillende merken van zonnepanelen op de markt, en de topmerken kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke behoeften van een consument. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van enkele van de meest populaire en gerenommeerde merken van zonnepanelen:

SunPower: zoals eerder vermeld, zijn SunPower-panelen bekend om hun hoge efficiëntie en duurzaamheid. Ze zijn ook vooruitstrevend op het gebied van innovatie en bieden een breed scala aan producten voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

LG: LG is een wereldwijd bekend merk en biedt zonnepanelen met hoge efficiëntie en duurzaamheid. Hun panelen zijn bekend om hun slanke en elegante uiterlijk, wat ze populair maakt voor mensen die het esthetische aspect van zonnepanelen belangrijk vinden.

Canadian Solar: Canadian Solar is een van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld en biedt panelen met een hoge efficiëntie en een lange levensduur. Ze hebben ook een goede reputatie voor het bieden van goede klantenservice en ondersteuning.

Trina Solar: Trina Solar is een andere grote speler op de markt van zonnepanelen en biedt panelen met een hoge efficiëntie en een lange levensduur. Ze hebben ook een goede reputatie voor het bieden van betaalbare producten zonder in te boeten op kwaliteit.

Jinko Solar: Jinko Solar is een van de grootste producenten van zonnepanelen ter wereld en biedt panelen met een hoge efficiëntie en een lange levensduur. Ze zijn ook bekend om hun innovatieve producten, zoals zonnepanelen met een hogere opbrengst in lage lichtomstandigheden.

Dit is natuurlijk slechts een kleine selectie van de vele merken van zonnepanelen die er op de markt zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de beste keuze voor jou kan afhangen van je specifieke behoeften en omstandigheden, dus het is aan te raden om verschillende merken en producten te vergelijken voordat je een beslissing maakt.

Kwaliteit zonnepanelen

Kwaliteit zonnepanelen

Om in Nederland verkocht te mogen worden, moeten zonnepanelen gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. Maar wat zegt dat precies?

De bijbehorende testen moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur van een zonnepaneel uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren sowieso zonder problemen werken. En dat het vermelde vermogen klopt.

Maar zo’n certificaat zegt minder over de goede werking na bijvoorbeeld 10 of meer jaar. Bij minder goed gemaakte panelen kunnen zich na zo’n lange tijd problemen voordoen. Daarom is het vooral belangrijk te kiezen voor een betrouwbare leverancier. En voor producten met een goede en lange garantie.

Fabrikant

Naast garantie letten wij van VolopGroen uiteraard op de ’track record’ van de zonnepanelen fabrikant. Is dit een stabiel bedrijf dat al lang in de zonnepanelen zit? Onderdeel van een grotere multinational die niet snel zal omvallen? Maken ze alleen budgetproducten of hebben ze ook ‘premium’ zonnepanelen met extra hoge vermogens en lange garanties?

In 2018 deden we een onderzoek, waaruit bleek dat fabrikanten over het algemeen goede kwaliteitscontroles hebben. Maar de resultaten zijn nu verouderd.

Op dit moment hebben wij geen budget om het onderzoek te herhalen. En losse zonnepanelen op levensduur testen is behalve heel erg duur ook erg tijdrovend. Daarbij komt dat het aantal verkrijgbare panelen in de duizenden loopt en het aanbod voortdurend wijzigt. Dit is dus geen optie voor ons.