Onderhoud zonnepanelen

Als u eigenaar bent van een zonnepaneelsysteem, dan moet u uw zonnepanelen niet vergeten te onderhouden en schoon te maken om ze jarenlang mee te kunnen laten gaan. U wilt geen gebarsten of kapotte zonnepanelen. Dit is een van de meest voorkomende problemen die met uw zonnepanelen kunnen gebeuren. In dit artikel delen wij een paar tips over het onderhouden en reinigen van uw zonnepanelen.

Schoonmaken zonnepanelen

Een zonnepaneel is opgebouwd uit een aantal lagen, maar bestaat grotendeels uit glas. Dat zorgt ervoor dat de viezigheid vrij gemakkelijk van het zonnepaneel spoelt tijdens bijvoorbeeld een regenbui. Toch is het belangrijk te controleren of de zonnepanelen schoon zijn. Dat kunt u bijvoorbeeld zien als ze minder stroom opwekken. U kunt ervoor kiezen uw zonnepanelen handmatig te reinigen of met speciale apparatuur. Handmatig reinigen houdt in dat u zelf de panelen moet wassen met water. Automatische reiniging maakt gebruik van een machine die hogedrukslangen gebruikt om het paneel te reinigen. U kunt er ook voor kiezen uw zonnepanelen te laten reinigen. De monteurs van VolopGroen helpen u hier graag bij. Neem contact op om direct een afspraak te maken.

Omvormer onderhouden

Een ander belangrijk onderdeel is de omvormer. Het onderhouden van de omvormer is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. In het algemeen kijkt u niet om naar dit apparaat. De omvormer hangt vaak op de zolder of in de garage, waar zich veel stof kan ophopen. Wij raden aan om de omvormer zo nu en dan stofvrij te maken, vooral bij omvormers met ventilatoren. Zonder goed onderhoud en reiniging zal de omvormer niet goed zijn werk kunnen doen. Daarom is een kleine schoonmaakbeurt goed voor de levensduur van het apparaat. Bij VolopGroen nemen we bij een schoonmaakbeurt de omvormer direct mee en maken we deze volledig stofvrij. Zo zal de omvormer net als uw zonnepanelen altijd optimaal blijven werken en heeft u er zelf geen omkijken naar.

Technisch onderhoud

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat u één keer per twee jaar de zonnepanelen voorziet van technisch onderhoud. In dit geval kunt u het beste de installateur laten komen die de zonnepanelen ook geïnstalleerd heeft. Bij de technische controle zorgt de installateur dat de kabels, koppelstukken en de omvormer nog in orde zijn en of ze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken. Bij VolopGroen controleren wij de zonnepanelen grondig en voeren we het onderhoud uit wat er nodig is om uw zonnepanelen optimaal te laten werken. Daarnaast kunt u bij ons er vanuit gaan dat wij altijd voor u klaar staan als er problemen optreden in uw installatie.

Onderhoud zonnepanelen uitbesteden

Bij VolopGroen kunt u ervoor kiezen het onderhoud aan ons uit te besteden. Wij onderhouden dan de installatie en zorgen ervoor dat uw zonnepanelen periodiek schoongemaakt worden en dat ze optimaal werken. Daarnaast voeren wij technische controles uit op uw volledige installatie om storingen te voorkomen.

Wilt u meer informatie of direct een offerte aanvragen? Neem dan direct contact met ons op. U kunt bij ons ook een gratis dakscan laten doen. Wij geven u dan een vrijblijvend advies over het aantal zonnepanelen en of uw dak geschikt is.

Onderhoud zonnepanelen