Zonnepanelen – zijn ze de moeite waard?

Zonnepanelen kunnen u niet alleen geld besparen op uw energierekening, maar ook geld opleveren. En wees gerust, panelen kunnen ook op sombere dagen nog wat elektriciteit opwekken, essentieel als het weer zo saai is als kijken hoe de verf droogt. Maar omdat zonnepanelen gemiddeld 6.500 euro kosten, zijn er een paar dingen die u moet weten om erachter te komen of de bedragen kloppen.

De wiskunde van de zonnepanelen wordt beter

Nu de energieprijs omhoog is geschoten, levert het zelf opwekken en gebruiken van zonne-energie een veel grotere besparing op dan vroeger.

In het kader van de saldering zonnepanelen  krijgen huishoudens betaald voor zonne-energie die ze ‘exporteren’. Dit is elektriciteit die je opwekt, maar niet zelf gebruikt, en die vervolgens wordt teruggepompt in het nationale energienet. De vorige feed-in tariefregeling was veel genereuzer, met hogere tarieven en je kreeg betaald voor het opwekken van energie, zelfs als je het zelf gebruikte.

Als u echter spaargeld hebt dat u kunt gebruiken om de panelen te betalen, met nog steeds relatief lage rentetarieven, is het de moeite waard om de cijfers voor uzelf te berekenen, aangezien de overheid regels op btw terug gaaf voor sommigen goed kan uitpakken (we hebben hieronder een volledige analyse van hoeveel u waarschijnlijk zult besparen en hoeveel u waarschijnlijk betaald krijgt).

De grootste winst komt van het gebruik van wat u genereert – u kunt tot 514 euro per jaar besparen op uw rekeningen.

Eerst en vooral kunt u de elektriciteit die uw panelen opwekken, gebruiken en zo uw rekeningen verlagen. De besparingen zijn afhankelijk van de grootte van het systeem, het elektriciteitsverbruik, of u overdag thuis bent om de geproduceerde energie te gebruiken en andere factoren.

Maar volgens schattingen van VolopGroen kan een gemiddeld huishouden met een systeem van 4,2 kilowattpiek tussen € 210 en € 514 per jaar besparen bij de komende prijsplafonds van oktober.

Het rendement begint zich echt uit te betalen na minimaal 6

De prijs van een doorsnee zonnepanelensysteem van 4,2 kilowattpiek bedraagt ongeveer 6.500 euro. Op basis van de cijfers van VolopGroen kan iemand die in het midden van het land woont, in een typisch huis, er 5tot 6jaar over doen om de kosten van de installatie van panelen terug te verdienen, uitgaande van de komende tarieven van de energie maatschappijen Dit hangt af van hoeveel elektriciteit u gebruikt en wanneer u het gebruikt, en wat u betaald krijgt onder de saldering regelingen.

Gebruik het grootste deel van uw elektriciteit terwijl u die opwekt om maximaal te besparen.

Terwijl u momenteel ongeveer 28 cent per kilowattuur betaalt voor elektriciteit met een standaard tarief met prijsafbraak, krijgt u veel minder betaald voor de energie die u niet zelf gebruikt en terugvoert naar het net. Probeer dus zoveel mogelijk van uw elektriciteitsverbruik te verschuiven naar het moment waarop u het opwekt (met andere woorden, overdag), want tenzij u een zonnebatterij hebt, kunt u het niet opslaan om het later te gebruiken.

Hoewel het betekent dat u minder exporteert en dus minder betaald krijgt, bent u in het algemeen veel beter af omdat u niet zoveel dure energie betaalt.

Niet alle woningen zijn geschikt voor zonnepanelen

Om het maximale uit uw panelen te halen, zorgt u er best voor dat uw huis er geschikt voor is:

U hebt meestal een overwegend op het zuiden gericht dak nodig. Als uw dak op het zuidwesten of westen ligt, zult u nog steeds enig voordeel hebben, maar het kan minder effectief zijn en u krijgt misschien niet de maximale besparingen.

Uw dak mag niet in de schaduw liggen tussen 10 en 16 uur. Hoewel enige vroege of late schaduw van andere gebouwen of bomen OK is, wilt u tijdens de piekperiode voor daglicht de panelen uit de schaduw houden.

U hebt veel ruimte nodig. Zonnepanelen nemen meestal twee vierkante meter per stuk in beslag, dus de grootte van uw dak is van belang.

Uw dak moet in goede staat zijn. Zorg ervoor dat u een inspectie heeft laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat uw dak niet beschadigd is, want dit kan de installatie beïnvloeden. Als u oude dakpannen hebt, kan het de moeite waard zijn deze te laten vervangen voordat uw panelen worden geïnstalleerd.

Het beste is een diagonaal dak om de meeste straling op te vangen. Als u panelen op een plat dak wilt installeren, kan dat meer kosten, omdat u misschien bevestigingen nodig hebt om de panelen op hun plaats te houden.

 

Zonnepanelen - zijn ze de moeite waard?