Accu opslag zonnepanelen

Zoals al beschreven bij het kopje “salderingsregeling” kan je op dit moment nog gebruik maken van het netwerk als batterijopslag. Doordat je nu nog volledig kan salderen heeft het opslaan van stroom eigenlijk vrij weinig zin. Je krijgt namelijk nog een vergoeding voor je terug geleverde stroom. Dit gaat in de (nabije) toekomst wel veranderen en daarom probeert Volopgroen hier alvast op voorbereid te zijn. Wij maken nu al onze installaties batterijopslag klaar zodat we over een aantal jaar snel kunnen schakelen.

Ook horen we steeds meer in het nieuws dat het netwerk steeds voller begint te raken. Door de grootschalige zonnevelden die vaak op het uiteinde van een netwerk worden aangelegd, en de massale uitrol van zonnedaken bij industriepanden is er steeds minder ruimte voor zonnepanelen op het net. De netbeheerders zijn met man en macht bezig om dit probleem te verhelpen door nieuwe bekabeling aan te leggen, en het netwerk te verzwaren. Maar voor de problemen echt verholpen zijn, kan het zijn dat we al in 2030 zitten. Voor particuliere installaties is het tot die tijd geen garantie dat je altijd maximaal gebruik kunt maken van het netwerk. Een batterijopslag zal dan ook een uitkomst zijn. Doordat je zoveel mogelijk zelfvoorzienend gaat worden ben je onafhankelijk van het netwerk. Je laadt de batterij op in de piekuren, als de zon schijnt en je minder stroom nodig hebt. En je ontlaad de batterij weer in de daluren, op de momenten dat je de meeste stroom nodig hebt. 

Voordelen van accu opslag:

Er zijn dus meerdere redenen om toch nu al vooruit te kijken naar een batterijopslag. Er gaan de komende jaren ongetwijfeld ook nieuwe subsidieregelingen gelden voor de opslag, waardoor het interessant gaat worden om de aanschaf van een batterij te overwegen. Volopgroen heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de batterijopslag mogelijkheden en we kunnen je hier dan ook alles over vertellen op locatie, of telefonisch. 

Voordelen van een batterijsysteem: 
 • Gebruik energie van de zon wanneer jij dat nodig hebt. Dag en nacht!
 • Verhoging eigen gebruik van opgewekte zonne-energie tot wel 80%;
 • Uitbreidbare opslagcapaciteit, modulair uit te breiden;
 • Maximale onafhankelijkheid.
Steeds meer eigenaren van zonne-energie systemen vertrouwen op elektriciteitsopslag om zichzelf onafhankelijker te maken van een energieleverancier en om hun energiekosten te verlagen. Internationaal groeit markt voor batterijopslag dan ook al een aantal jaren onafgebroken. Met de nieuwe generatie van elektriciteit opslagsystemen gaat de kwaliteit, de flexibiliteit en het design van de batterijsystemen naar een hoger niveau. 
 
Je hebt zonnepanelen, maar nog geen opslag, dan gebruik je ca 30% gemiddeld van je opgewekte vermogen rechtstreeks uit de zonnepanelen, de rest gaat rechtstreeks naar het net. Heb je daarentegen zonnepanelen en 4,8 kWh opslag, dan wordt je eigen verbruik hoger en zal dan komen te liggen rond de  55%.

Opbrengsten van een batterij opslag

Om je toch een indicatie te geven van het percentage eigen verbruik staat hieronder de batterijcapaciteit vermeldt. 
 • 30% – 0 kWh opslag
 • 55% – 4,8 kWh opslag
 • 65% – 9,6 kWh opslag
 • 72% – 14,4 kWh opslag
Ook wordt het bijvoorbeeld steeds aantrekkelijker om je elektrische auto op te laden met je eigen zonnestroom: Dat geeft een goed gevoel. En hoewel het met de huidige salderingsregeling voor de portemonnee niet uitmaakt waar de stroom vandaan komt, weten we dat die regeling zal eindigen in 2023. Vanaf dat moment wordt het slimmer om de zelf opgewekte stroom voorrang te geven boven stroom van het net.

Wat zijn nu de voordelen van een batterij opslag? 

 
 • Gebruik energie van de zon wanneer jij dat nodig hebt. Dag en nacht!
 • Verhoging eigen gebruik van opgewekte zonne-energie tot wel 80%;
 • Uitbreidbare opslagcapaciteit, modulair uitbreidbaar;
 • Maximale onafhankelijkheid.
 
Voor meer informatie over het batterijopslag systeem van VolopGroen neem nu contact op.