Energie-management

Met de elektrificatie van woningen en het zelf opwekken van elektriciteit wordt het beheer van je stroom en belastingen op de stroomgroep steeds belangrijker.
Want hoeveel energie verbruikt elk apparaat eigenlijk? En hoe ga je om met hoge piekbelastingen?
 

Al die elektrische apparaten kunnen zorgen dat je een hoge aansluit waarde nodig hebt, steeds vaker zelfs een 3-Fase aansluiting. Maar de netbeheerder vraagt een hoog tarief wanneer je een aansluitwaarde van meer dan 3 x 25 Ampère nodig heeft.
Dat schept een maximum aan apparaten die gelijktijdig stroom kunnen vragen. En dat kunnen er best een hoop zijn. Denk aan de warmtepomp of boiler, elektrische verwarming, elektrische auto, etc. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat piekspanning de hoofdzekering laat knappen. Een slimme schakelaar kan bepalen welke stroomgroepen voorrang krijgen en met een geoptimaliseerd beheer van de groepen zorgen dat je het meeste haalt uit een lagere aansluitwaarde. Zo kan je wellicht toch uit de voeten met een 3 x 25A aansluiting en voorkom je de noodzaak voor een veel duurdere 3 x 35A aansluiting.

Daarbij wordt de mogelijkheid van het gratis salderen vanaf 2023 afgebouwd. Dit betekent dat je gaat betalen wanneer je zonnestroom terug levert aan het net en op een later moment gaat gebruiken. Idealiter gebruik je dan alle elektriciteit op het moment dat je het zelf opwekt.
Een slim energie management systeem kan detecteren wanneer je PV-panelen stroom opwekken en vervolgens de elektrische boiler, warmtepomp, elektrische verwarming, laadpaal e.d. inschakelen om de stroom direct te gebruiken. Zo vermijdt u terug levering aan het net en saldering kosten.
 
Om bij te dragen aan een overzichtelijk en efficiënt energiemanagement binnen je huishouden,
bieden wij diverse apparaten aan die u hierbij kunnen helpen: Voor weer meer informatie over de oplossingen die VolopGroen aanbiedt, neem vrijblijvend contact op. 
  •